top of page

Умът и душата са проекция на Вселената...

(Кратък откъс от главата "Сребърната Сребра' - в моята книга-роман за д-р Георги Лозанов - "Жените на Доктора", Издателство ВББ, София )

- Умът и душата са проекция на цялата вселена, а изкуството – тази висша форма на човешкия гений, е връзката между абстрактността на науката и реалното възприемане у хората. Изграждат се мозъчни модели за съподчиненост, самостоятелност и хармония в цялото.

Вид холограма.

- Холо... Вид какво? - попита неразбиращо Сребра.

- Искам да кажа, че в начина на мислене има баланс между структурните системи и глобалното обобщение, както в оркестър... - усмихна се згадъчно младият Лазар, когото след години хората почитително щяха да наричат "Доктора"

– А-ха! Ама... Не разбрах... В оркестъра има много инструменти...

– Точно така! Всеки музикант свири своята мелодия, а диригентът хармонизира всички музиканти в едно цяло, в музикалното произведение. И знаеш ли, дори ако някой от музикантите забрави някоя нота, то общата хармония го подкрепя и той се включва отново в мелодията, без никой да забележи... Диригентът ги обединява и така се преодоляват пропуските.

– Знам как става! Имахме едно упражнение – да прочетем текст с изпуснати букви в думите. Без да усетим, го направихме. Ето така беше:

„Вс_яко д_ете о_ича ш_о_лад“.

Имаше и игра за отгатване на животни: под всяка картинка на животно бяха написани нови думи с буквите от него... - разбъбри се весело Сребра.

– Да..., стереотипът на елементите, които се свързват в нови по-общи стереотипи и структури. Всяка знакова система е вид език за общуване.

– Ох, пак не те разбрах... Нищо, ще се науча. Другарката каза, че с труд, постоянство и упоритост, с много упражнения и повторения и особено със съзнателност към важността на знанието ще можем да постигнем успехи. Но... понякога ми доскучава, изморявам се, а ме е страх, когато ни се кара и вика да внимаваме... Искала да ни научи как да учим.

– Да..., педагогиката иска да научи мозъка как да учи, а... мозъкът си има свой начин на възприемане – в общ баланс на съзнавано-несъзнаваното.

Мотивацията идва с удоволствието от самия учебен процес и от успеха.

Аз искам, Сребре, да изуча всички тайни кътчета не само на мозъка, но и на душата. Не винаги мога точно да обясня какво мисля, казвам го сложно, но е вярно.

- Когато са готови ще се появи Учителя... - нали все така казваш."

("Жените на Доктора", Автор Ангелина Караславова, Издателство ВББ, София)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page